Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Mulțumesc, mama!

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 03.03.2015
2 comentarii Comenteaza
Citeste si Vă invit la dans, domnișoară!

1989, eu am luat nota 2. Învățasem la școală parantezele, de fapt, colegii mei le învățaseră, nu și eu. Colegul meu de bancă din ziua respectivă îmi furase atenția. La sfârșitul orei, tovarăsa învățătoare ne-a dat extemporal cu 10 adunări și scăderi între paranteze. Eu am luat 2, pentru că scrisesem două răspunsuri corecte, și alea ale colegului din față. Am venit acasă plângând de ciudă. Învățătoarea mă scosese în fața clasei, a "Rușine ei!" Ce ai zis tu, mama? "Lasă, mama, e doar o notă. Nu te reprezintă pe tine. E un rezultat al unui extemporal. A fost neatenție, atâta tot. Important este ce ai învățat tu din asta." Și chiar am învățat. Mulțumesc, mama!

 

1990, cutremur de peste 5 grade pe scara Richter. Erai gravidă cu Ioana. Eu și Geani plângeam și alergam bezmetice prin casă. Ne-ai luat pe amândouă și ne-am așezat sub grindă și ai început, calmă și zâmbitoare, să ne povestești. Ne-ai alungat frica. Mai știi, mama, cum ai plâns după, când toată lumea se liniștise? Cu suspine? Și noi îți povesteam ție?! Am învățat atunci că plânsul eliberează, nu înseamnă slăbiciune. Mulțumesc, mama!

 

1991. Lambada. Îmi plăcea să dansez și iubeam Kaoma. Aveam un dublu radio casetofon și rula zilnic, iar, și iar, și iar caseta cu Lambada. La un eveniment, formația a cântat special pentru mine melodia mea preferată. Aveam mari emoții înainte să urc pe scenă, dar ți-am întâlnit privirea. Știi ce am auzit că spuneau ochii tăi, mama? "Urcă, Aura, dansezi minunat! Arată-le și lor!" Am urcat și am dansat ca niciodată. M-am simțit unică și îți mulțumesc, mama!

 

1992. Se înnopta și noi patru (eu, tu, Geani și Ioana, care avea 2 ani) mai aveam puțin și ajungeam acasă. Pe o stradă întunecoasă, din față veneau doi bărbați care se antrenaseră bine la birt și vociferau zgomotos. Noi ne-am panicat, tu nu, niciun pic, ba ai transformat teama în hohote de răs: "Aaa, stați liniștite, dragilor, doar sunteți cu mama. Am poșeta asta grea. Păi, să îndrăznească ceva numai. Ce credeți, le sparg capul, nu alta, cu ea! Și scot acum și andreaua și îi înțep până le ciuruiesc fundu', să nu le mai ardă altădată!"  Am învățat atunci că teama face parte din noi și că o putem transforma într-o armă. Mulțumesc, mama!

 

1994. Erau vecini, prieteni de-ai noștri, care, dacă aveau o poftă, strigau ca să-i auzi tu: "Ce-am mânca și noi niște gogoși! De ne-ar auzi și pe noi cineva!" Și, în doar două ore, veneai cu un castron mare cu gogoși pentru toți. Si eram vreo cincisprezece afară. Eram fericită și atât. Mulțumesc, mama!

 

1995, Costinești, eu, tu, Geani (care avea 14 ani) și Ioana (în vacanța aceea a împlinit 5 ani). Te-a abordat un băiat cu rugămintea să îi spui numele surorii tale. Nu i-ai menționat că este fiica ta cea mare, ai fost mesager preț de jumătate de oră, ba ai și agreat o întâlnire în discoteca Tineretului. Ne-am simțit aprobate, am simțit încrederea ta în noi și am simțit cât erai de mândră cu noi, fără ca noi să facem ceva anume. Multumesc, mama!

 

1995-1996. Vârsta de care se tem toți părinții. Tu nu, sau nu ne-ai lăsat să vedem asta. Fetele de aceeași vârstă aveau oră limită, nu aveau voie, erau spionate de după colț, noi, nimic din toate astea, niciodată. Mama, tu ne știai în siguranță cu noi însene, aveai mare încredere în judecata noastră, în cum ne crescusei și iubisei până atunci și nu aveai nevoie de promisiuni, jurăminte, nu ne dădeai ultimatum. Voiai să știi cu cine mergem, unde mergem și te asigurai ca, la orice oră ne întoarcem,  să o facem în gașcă. Tu te bucurai de respectul tuturor băieților de vârsta noastră. Am simțit încrederea ta, mama, și îți mulțumesc.

 

Citește și: Prima la premiul II...

 

1996, Eforie. Valuri cum nu mai văzusem niciodată, mari și dese. Pe câteva le săream noi, eu și Geani, cele mai multe ne rostogoleau până aproape de mal. Ne distram prea tare ca să ținem seama de teama ta de apă. Mai știi, mama, când ai lăsat frica pe mal și ai intrat după noi în apă? Știi, erai furioasă! Cum să uiți așa ceva! A venit valul cel mai mare de până atunci. Noi l-am sărit, aveam antrenament, dar tu ... pe tine te-a jucat cum a vrut el, nemernicul! Cum te-ai ridicat tu după prăpăd cu domnul acela grăsuț peste tine, cu părul pe ochi și cu o față disperată! Și, cel mai grav, valul îți furase sutienul! Doamne, cât am mai râs în ziua aia... Ai știut să te bucuri alături de noi, ai știut să-ți transformi frica, furia, panica în veselie doar pentru că noi râdeam. Mulțumesc, mama!

 

2000. Pentru că eram tristă și simțeam nevoia să-ți vorbesc, am dat împreună mai multe ocoluri blocului. La un moment dat, au trecut de noi doi băieți de etnie romă și unul dintre ei m-a "curtat" folosind niște cuvinte nu tocmai ortodoxe și chiar m-a atins. Mama, mai știi cum ai reacționat? Ți-ai înfipt picioarele bine în pământ, apoi, te-ai dus înspre el, apostrofându-l, ba l-ai și împins zdravăn. Eram șocată, inima a început să-mi bată tare și eram pregătită să fug. Nu și tu! Chiar ridicasei și mâna să-l lovești..., dar s-a retras el. Am învățat atunci că nimeni nu se pune cu o mamă. Mulțumesc, mama!

 

2003. Ieșisem dintr-o relație nepotrivită. Ce mi-ai spus tu, mama? "Aura, ești studentă! Ai învățat destul. Te rog, mai și distrează-te! Ai nevoie să fii fericită din nou! Vreau să te bucuri de viață, vreau să cunoști lumea, vreau să te simt fericită. Mergi în club, dansează. Du-te, nu te vei mai întâlni cu vârsta asta!"

 

Pentru aceste doar câteva din momentele noastre de suflet și pentru multe, multe altele, mulțumesc, mama!

 

Te provoc să-i mulțumești și tu mamei tale într-un comentariu la acest articol. Eu voi răsplăti unul, pe cel mai cel, pe 7 martie, cu un cadou dulce de la Solar Sweets, pe care să-l oferi mamei tale de Ziua Mamei. Și mai și, să va bucurați împreună de el povestind vrute și nevrute...

Citeste si Mama, tu ai proiectat în noi nevoia ta de copil de a fi iubită.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 169
      [date] => 2015-03-04 01:06:05
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Camelia
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => moonlightqueen1991@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => http://forthesakeofmakeup.blogspot.ro/
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Eu ii multumesc mamei mele pentru rabdare. Cred ca este cel mai rabdator si bland om pe care l-am cunoscut. Si indiferent cate ii povestesc sau cat bat campii sau cat ma plang, mereu ma asculta pana la capat si imi spune cateva cuvinte frumoase. Mereu simte cand caut un sfat sau daca pur si simplu vreau sa fiu ascultata si cam atat. 
A, si ii multumesc si pentru simtul umorului pe care cred ca ea mi l-a inspirat. Datorita ei, care mereu trece cu o mica gluma peste absolut orice, cred ca sunt inca in picioare si reusesc sa trec peste atatea si atatea lucruri mai putin pozitie sau placute.
Multumim pentru initiativa si cred ca si multe mamici fericite iti vor multumi!
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [1] => Array
    (
      [id] => 168
      [date] => 2015-03-03 22:42:26
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Simona
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => simona.tripon@gmail.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => www.novusvia.ro
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Iti multumesc mama, pentru tot! 

Si Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca tu esti mama mea! 

Daca ar fi sa aleg cine imi doresc sa imi fie mama, eu tot pe tine te-as alege. Si nu as schimba nimic din toata povestea noastra. Cu toate cele bune si cu toate cele mai putin bune, tu esti caldura din inima mea. 


            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

          [5] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

)
Camelia 2015-03-04 01:06:05
Eu ii multumesc mamei mele pentru rabdare. Cred ca este cel mai rabdator si bland om pe care l-am cunoscut. Si indiferent cate ii povestesc sau cat bat campii sau cat ma plang, mereu ma asculta pana la capat si imi spune cateva cuvinte frumoase. Mereu simte cand caut un sfat sau daca pur si simplu vreau sa fiu ascultata si cam atat.
A, si ii multumesc si pentru simtul umorului pe care cred ca ea mi l-a inspirat. Datorita ei, care mereu trece cu o mica gluma peste absolut orice, cred ca sunt inca in picioare si reusesc sa trec peste atatea si atatea lucruri mai putin pozitie sau placute.
Multumim pentru initiativa si cred ca si multe mamici fericite iti vor multumi!
Simona 2015-03-03 22:42:26
Iti multumesc mama, pentru tot!

Si Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca tu esti mama mea!

Daca ar fi sa aleg cine imi doresc sa imi fie mama, eu tot pe tine te-as alege. Si nu as schimba nimic din toata povestea noastra. Cu toate cele bune si cu toate cele mai putin bune, tu esti caldura din inima mea.

Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Nu arăta asta, că nu e de bine!
    Am fost dură cu Rareș. I-am zis că sunt atât de furioasă, că aș putea să-l închid într-o cameră, sau să-l ameninț, sau să-l...
O medalie de bronz și trei lecții valoroase pe care viața i le-a predat într-o singură zi
Rareș a venit de la Cupa Olteniei karate kyokushin cu bronzul și cu trei lecții învățate într-o jumătate de zi. Lecția nerenunțării, lecția credinței că...
Esti și tu prea sensibilă?
    Sunt diferită, asta e cert și mi-e clar. Cei mai mulți oameni se bazează pe cele cinci simțuri. Eu mai simt ceva. Și simt mai mult. Și,...
De ce se imită atât de prost
Am multe începuturi în notițele telefonului, cele mai multe scrise noaptea, tastate neinteligibil de către oricine altcineva decât mine, unele...
Dacă pornești de la premisa că el trebuie să tacă și să asculte, ai greșit din start
    Față de tine.   Față de el, am scris zeci de rânduri cum. În fața ta, va învăța să construiască grimase,...
Un bătrânel, o zi de toamnă revelatoare și un studiu despre viață
    Am ajuns într-un moment al vieții mele când am înțeles niște mici, dar semnificative diferențe. Una dintre ele e asta:...
Nu vă feriți copiii de frustrări
Era jumătatea lui iunie ’92, serbare de sfârșit de clasa a IV.   Domnișoara învățătoare organiza serbări foarte frumoase, adevărate...
Știu ce le place celorlalți la tine
    Rareș mi-a zis ieri că abia așteaptă să înceapă școala. Primul gând de bucurie naivă s-a dus spre speranța că-i e dor de școală...
Cel mai bun remediu pentru uitare
Uit. Uit des. Știu că toată lumea uită, dar eu pierd amintiri chiar și de pe o zi pe alta, și nu e o glumă. ‚Păi, tu mi-ai zis!’ , îmi zice...
Mai am puțin, puțin de tot, și scap de măști
    - Rareș, iubitule, cred că am să-ți par schimbată o vreme. M-am hotărât să-mi dau voie să fiu cum simt să fiu. Să nu mai țin în...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.