Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Abatere nr. 1/ 14.10.2014

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 20.10.2014
2 comentarii Comenteaza
Citeste si Ma duc la o alta mami care nu se supara ca vreau sa fac pipi!

Din nou, ne confruntăm cu un Rareș furios, dar acum la alt nivel. Mă lovește și îmi spune cu furie: Mami, tu ești o proastă! Ești o mamă rea, cea mai rea! Ești o urâtă și o proastă!

 

Am tot încercat să ponderez transpunerea în fapte a furiei și să o îndrept spre comunicare. Nu este ușor, este greu al naibii să găsesc mereu forma potrivită de conectare cu copilul meu, mai ales că nu funcționează aceeași metodă mai mult de două ori. Mereu altă abordare, mereu o poveste.

 

De data asta, am găsit una care l-a impresionat. Nu știu cât este de corect ce am făcut, tot ce știu este că mi-am ales cu grijă cuvintele, cu grija mamei al cărei ultim gând este să-și sperie copilul.

 

Săptămâna trecută, în hypermarket, Rareș s-a întrecut pe el. După ce a aruncat măslinele pe jos, ostentativ, în fața doamnei care l-a și servit, la scurt timp după, ne-a și lovit. Pe soțul meu, pumnul lui Rareș, de la înălțimea lui, l-a obligat să se aplece de durere. Apoi, ne-a spus că suntem niște proști.

 

Un agent de pază pe care l-am avut atunci în vizor m-a inspirat și aș fi vrut să îl abordez, însă a primit un apel prin stație și s-a deplasat imediat în sensul opus nouă. Dar tot am folosit situația.

 

Citește și: Copilul meu refuză. Eu îl fac să-și dorească el, îl provoc, îl responsabilizez.

 

I-am atras atenția lui Rareș că domnul polițist este posibil să fi văzut fapta lui și să se fi dus să raporteze mai departe. Atât. Apoi, m-am aplecat și l-am rugat să ne ajute să punem produsele pe banda de la casa de marcat. Ajunși în parcare, m-am urcat lângă el pe bancheta din spate a mașinii, l-am luat în brațe și am început să vorbesc cu el firesc și relaxat, cu un ton foarte blând:

 

- Iubitule, dacă un om l-ar lovi pe un altul în fața unui polițist, ce crezi că ar face acesta?

 

- Îl ia la Poliție. Sau îi dă amendă. Sau îi pune cătușele. Mami, tu știi că polițistii poartă și pistol?!" (Unchiul meu este polițist și îi acaparează mereu atenția cu îndatoririle oamenilor legii.)

 

- Știu. Dar de ce crezi tu că ar interveni?

 

- Pentru că așa trebuie. Polițiștii ne apără.

 

- Păi atunci ar fi trebuit să-l apere și pe tati, nu?!

 

- Da! Ăăăă, ba nu! Cum adică să-l apere?!

 

- Adică să îl ia la Poliție pe cel care l-a lovit, cum ai zis tu.

 

- Dar eu nu vreau să mă ia la Poliție.

 

- Nici eu nu vreau, nici tati nu vrea. Iubitule, noi te iubim foarte mult. (Și tati a confirmat de la volan că îl iubește foarte mult, chiar dacă l-a lovit și l-a durut. Totodată, îmi transmitea semnale în oglinda retrovizoare cum că ideea mea este genială.) 

Iar Poliția, așa cum ai zis și tu, ne apără. Dar, stai liniștit, pentru copii legile sunt mai blânde. Polițiștii intervin doar dacă cei mici fac abateri grave, adică obrăznicii-de-obrăznicii. Și lovirea se consideră abatere gravă. Apoi, copiii primesc câteva avertismente scrise până să fie duși la secție.

 

- Mami, ce înseamnă 'avretisente'?

 

- Avertismenele sunt niște hârtii prin care te anunță că ai greșit. Nu m-ar mira să primești și tu unul în cutia poștală mâine.

 

Și, să știi, polițiștii nu sunt oameni răi, nu trebuie să ne fie frică de ei, ei iși fac doar meseria. De noi depinde totul. Este bine să ne comportăm astfel încât să nu-i rănim pe cei din jurul nostru."

 

Discuția a continuat mult după. În seara aceea, am vorbit mult toți trei. Și tot vorbind și povestind, am aflat ce vrea copilul nostru să ne spună atunci când ne lovește sau când folosește cuvintele "prost, uât, rău". Nimic altceva decât: "Nu-mi place să ma grăbești! Nu-mi place să iau sirop. Nu-mi place să mă doară burtica. Nu-mi place că nu mai mănânc ou. Nu-mi place că speli vase. Nu-mi place că sunteți triști si nu vă iubiți. Nu-mi place că tati stă mult în fața laptopului. Nu-mi place că nu ne jucăm mai mult toți trei! "...

 

A doua zi, după grădi, verificând cutia poștală, am gasit hârtia din imagine. Eu și soțul meu ne-am amuzat copios compunând-o, iar Rareș a fost cu adevărat impresionat când i-am citit-o.

 

 

 

Citeste si Este foarte important modul in care spunem NU copilului. Putem comunica sau putem interzice!
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
    [0] => Array
        (
            [id] => 145
            [date] => 2014-11-25 11:32:26
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => Jurnalul unei mame
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => contact@jurnaluluneimame.ro
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => link
                            [1] => text
                            [2] => jurnaluluneimame.ro
                        )

                    [3] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => Dragă Cornelia, îți mulțumesc mult. Așa cred și eu, că sunt o mamă adevărată, nu perfectă. Mamele adevărate fac și ele greșeli (multe), dar învață permanent și sunt deschise, colaborează cu copilul, îi cer iertare, îi dau de ales și îi respectă alegerile. Caută metode de conectare. Mamele adevărate știu că, dacă este ceva de schimbat, este la ele, nicidecum la copil. :)

Lumea copiilor este fascinantă!
                        )

                    [4] => Array
                        (
                            [0] => abonare
                            [1] => 1
                        )

                    [5] => Array
                        (
                            [0] => abonare
                            [1] => 1
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

    [1] => Array
        (
            [id] => 144
            [date] => 2014-11-25 10:53:32
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => Cornelia
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => cornelia.purcarea@gmail.com
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => link
                            [1] => text
                            [2] => 
                        )

                    [3] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => sunteti o mama adevarata, mi-a placut foarte mult, si sunt de accord, cu genul asta de comportament de psihologie aplicata permanent pentru a comunica, sau a face eforturi de comunicare cu un baietel cu asa o personalitate. si eu am acasa un baietica, cam la fel, dupa descrierile citite, si pe masura ce lecturam, parca ne-am citit povestile noastre. asa este, copiii sunt de o complexitate extraordinara si trebuie sa faci eforturi mereu, sa-i asculti, sa-i intelegi, si sa incerci sa rezonezi cu ei. uneori par lucruri greu de inteles, dar lumea lor este fascinanta, si daca am putea tot timpul sa fim asa, relaxati, si sa ii vedem asa cum sunt, si sa rezonam cu ei, ar fi extraordinar. si baietelul meu este foarte empatic si daca nu dam atentie la acest aspect, are el metodele lui sa ne faca sa intelegem... asa ca, din punctul meu de vedere, el este o minune in viata noastra.
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

)
Jurnalul unei mame 2014-11-25 11:32:26
Dragă Cornelia, îți mulțumesc mult. Așa cred și eu, că sunt o mamă adevărată, nu perfectă. Mamele adevărate fac și ele greșeli (multe), dar învață permanent și sunt deschise, colaborează cu copilul, îi cer iertare, îi dau de ales și îi respectă alegerile. Caută metode de conectare. Mamele adevărate știu că, dacă este ceva de schimbat, este la ele, nicidecum la copil. :)

Lumea copiilor este fascinantă!
Cornelia 2014-11-25 10:53:32
sunteti o mama adevarata, mi-a placut foarte mult, si sunt de accord, cu genul asta de comportament de psihologie aplicata permanent pentru a comunica, sau a face eforturi de comunicare cu un baietel cu asa o personalitate. si eu am acasa un baietica, cam la fel, dupa descrierile citite, si pe masura ce lecturam, parca ne-am citit povestile noastre. asa este, copiii sunt de o complexitate extraordinara si trebuie sa faci eforturi mereu, sa-i asculti, sa-i intelegi, si sa incerci sa rezonezi cu ei. uneori par lucruri greu de inteles, dar lumea lor este fascinanta, si daca am putea tot timpul sa fim asa, relaxati, si sa ii vedem asa cum sunt, si sa rezonam cu ei, ar fi extraordinar. si baietelul meu este foarte empatic si daca nu dam atentie la acest aspect, are el metodele lui sa ne faca sa intelegem... asa ca, din punctul meu de vedere, el este o minune in viata noastra.
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Nu arăta asta, că nu e de bine!
    Am fost dură cu Rareș. I-am zis că sunt atât de furioasă, că aș putea să-l închid într-o cameră, sau să-l ameninț, sau să-l...
O medalie de bronz și trei lecții valoroase pe care viața i le-a predat într-o singură zi
Rareș a venit de la Cupa Olteniei karate kyokushin cu bronzul și cu trei lecții învățate într-o jumătate de zi. Lecția nerenunțării, lecția credinței că...
Esti și tu prea sensibilă?
    Sunt diferită, asta e cert și mi-e clar. Cei mai mulți oameni se bazează pe cele cinci simțuri. Eu mai simt ceva. Și simt mai mult. Și,...
De ce se imită atât de prost
Am multe începuturi în notițele telefonului, cele mai multe scrise noaptea, tastate neinteligibil de către oricine altcineva decât mine, unele...
Dacă pornești de la premisa că el trebuie să tacă și să asculte, ai greșit din start
    Față de tine.   Față de el, am scris zeci de rânduri cum. În fața ta, va învăța să construiască grimase,...
Un bătrânel, o zi de toamnă revelatoare și un studiu despre viață
    Am ajuns într-un moment al vieții mele când am înțeles niște mici, dar semnificative diferențe. Una dintre ele e asta:...
Nu vă feriți copiii de frustrări
Era jumătatea lui iunie ’92, serbare de sfârșit de clasa a IV.   Domnișoara învățătoare organiza serbări foarte frumoase, adevărate...
Știu ce le place celorlalți la tine
    Rareș mi-a zis ieri că abia așteaptă să înceapă școala. Primul gând de bucurie naivă s-a dus spre speranța că-i e dor de școală...
Cel mai bun remediu pentru uitare
Uit. Uit des. Știu că toată lumea uită, dar eu pierd amintiri chiar și de pe o zi pe alta, și nu e o glumă. ‚Păi, tu mi-ai zis!’ , îmi zice...
Mai am puțin, puțin de tot, și scap de măști
    - Rareș, iubitule, cred că am să-ți par schimbată o vreme. M-am hotărât să-mi dau voie să fiu cum simt să fiu. Să nu mai țin în...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!