Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Sentimentul matern s-a nascut din minunea de a fi imbratisat o parte din mine.

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 28.04.2014
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Cand mi-am propus sa fiu mama nu am stiut despre mine ca sunt un copil

Fara doar si poate, toate mamele simt ca, odata cu prima imbratisare a puiului pe care l-au purtat in pantece atatea luni, se intampla o minune, se naste sentimentul matern. Nu-mi pot explica cum poate o mama sa-si paraseasca puiul, cum nu stie ca isi va parasi "sufletul". Argumentul pe care l-am nascocit este ca nu a apucat sa-si tina in brate pruncul si minunea nu s-a infaptuit.

 

Mamele care nu au avut bucuria de a da nastere propriului copil, tot printr-o minune, dobandesc sentimentul. Si este acelasi.

 

Si, daca ma intrebati pe mine ce inseamna sentimentul matern, pot spune ca este acel sentiment a carui nastere se datoreaza minunii de a fi imbratisat o parte din mine. Stiu ca nu poate fi atasat un termen de comparatie superlativului, insa momentul in care mi-am imbratisat pentru prima data puiul a fost "cel mai minunat", "cel mai foarte emotionant". Este ceea ce am simtit eu.

 

Sentimentul matern a prins, pentru inceput, forma unei emotii, o emotie atat de profunda ca, pur si simplu, a reusit sa-mi blocheze cuvintele. O BUCURIE fara margini. Si rosteam, de fapt, credeam ca rostesc, cuvinte care sa explice ceea ce simteam. Persoana care mi-a pus pentru prima data bebelusul in brate, se pare, nu a auzit nimic. Nu avea ce sa auda, nu vorbeam.

 

Desi eu puteam sa jur ca imi ies cuvintele pe care pe care le alcatuiam in mintea mea, chiar le si legam in propozitii, mai toate cu semnul exclamarii. Pentru prima data in viata, eram atat de coplesita, ca nu puteam articula. Am realizat nepotrivirea dintre gandire si verbalizare abia cand  asistenta a facut remarca: "Mamica e atat de emotionata, ca nu poate spune nimic?!". Si am reusit sa spun cu voce tare: "Nu-mi vine sa cred!"

 

Nu-mi venea sa cred ca este copilul meu, ca sunt mama, ca este exact asa cum mi l-am imaginat, ca este exact asa cum mi l-am dorit, ca are infatisarea leita sotului meu, ca a incaput in pantecele meu mititel, ca respira ... Nu stiu altor mame ce GRIJA le-a tinut drept companie in prima noapte cu bebelusul, insa eu nu am dormit, l-am privit indelung si nu puteam sa ma controlez sa nu il verific constant daca respira.

 

Apoi, incepea sa se instaleze TEAMA. Ma rugam sa nu inceapa sa planga. Ce aveam sa fac?! Citisem despre, am o sora cu 9 ani mai mica decat mine, eram convinsa ca o sa stiu, dar, in fata minunii, eram ca un copil, nu stiam nimic! Cand a inceput sa se foiasca, am luat telefonul in mana, pregatita sa o sun pe mama. Insa m-am oprit, erau orele 3 dimineata, cum sa o sun, s-ar speria. Si, apoi, ce sa o intreb: "Mama, ce trebuie sa faca o mama?!"

 

Dar nu s-a trezit decat spre dimineata. In prima noapte. Iar eu am avut ragaz sa ma minunez. As fi vrut sa dorm, asa ma sfatuisera si asistentele, dar nu puteam pune capul pe perna, nu il puteam vedea la fel de bine. Era minunat, adorabil, deja mai important decat oricine pe lumea aceasta. O faptura atat de mica reusise sa ma faca sa simt trairi care nici macar nu banuiam ca exista.

 

Dupa emotia intalnirii si a intrebarilor retorice adresate mie insami, si-a facut loc ATASAMENTUL. Mi-era greu sa ma dezlipesc de el chiar si pentru putin timp.

 

 

Am dat nastere prin cezariana unui copil minunat

 

 

Apoi, mamelor le cresc "gheare si colti", ca ale leoiacelor, pe care le folosesc instinctiv. Instinctiv, pentru ca pornirea vine din suflet, nu din gandire. Aceasta este DRAGOSTEA de mama, mai puternica decat cea mai puternica forta, nemarginita si neconditionata.

 

FORTA este ceea ce am capatat eu, odata cu nasterea lui Rares. Si CURAJ. Altfel cum am putut face fata momentelor de panica, nu putine, cu si pentru copilul meu: convulsii febrile, cap spart, os de peste in gat, toxocaroza, computer tomograf, interventie chirurgicala cu anestezie generala?! Si am toate motivele sa cred ca toate mamele pot face fata tuturor incercarilor alaturi de copiii lor.

 

Apoi, RABDAREA. Rabdarea este calitatea pe care femeile si-o desavarsesc fiind mame. Nu am stiut despre mine ca am atat de multa rabdare, in conditiile unui maraton de nopti nedormite, in conditiile unei activitati, atat fizice, cat, mai ales, psihice, continue, 24 de ore din 24.

 

Rabdarea este parte din coordonata "oricand" si "neconditionat" a sentimentului matern. O mama rezista si se hraneste cu dragostea copilului. Au fost momente in care credeam ca am ajuns la capatul puterilor. Si Rares imi zambea sau ma mangaia cu mainile lui mici si imi era suficient. Acum, ma copleseste cu declaratii de dragoste.

 

 

Copilul meu a raspuns la dragoste, intelegere si calmitate. Asa am ajuns sa ma repar pe mine insami.

 

 

Eu imi voi SUSTINE copilul in orice moment al vietii lui.

 

Ceea ce simte o mama este, de departe, cea mai profunda traire. Cordonul ombilical se taie numai fizic. Legatura dintre mama si puiul ei este indestructibila si vesnica. Copilul este singura fiinta pe care o femeie, orice s-ar intampla, o va pune mai presus decat pe ea insasi oricand.

 

Sentimentul matern se naste si creste odata cu bebelusul, copilul, adolescentul, adultul ... Inseamna emotie coplesitoare, bucurie, grija, teama, atasament, afectiune, dragoste, devotament, rabdare, rezistenta, curaj, forta, sustinere. Cel mai important, sentimentul matern nu moare niciodata!

 

Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1250267

Citeste si 20 de sfaturi pentru baiatul meu!
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Săptămânile minune în dezvoltarea bebelușului tău. Wonder Weeks.
Dacă ești proapătă mămică sau mămică în devenire, sigur vei citi cu entuziasm rândurile ce urmează. Sunt informații care-ți vor fi foarte de folos...
Bebelușii au nevoie să plângă! Cum să îi ajutăm să se elibereze.
Citesc  cartea Lacrimi și crize de furie a Alethei Solter. Cât m-ar fi ajutat să o citesc înainte de a-l avea pe Rareș sau chiar în perioada...
Dragă prietenă a proaspetei mămici, fii cu ea. Are nevoie de tine.
Îmi permit să-ți spun, dragă prietenă a prospetei mămici, prin prisma propriei mele experiențe, că i-ar face foarte bine:   Să știe că te are...
Alăptați, dragi mămici! Despre firescul creșterii copilului cu dragoste, naturalețe, sănătate.
Îngerașul nostru a venit după aproape 10 ani de așteptări. Și l-am primit așa cum cred că trebuie să fie primiți toți copilașii, cu dragoste, cu naturalețe, cu...
Știi, cred că te iubesc!
Nu sunt cuvinte care să exprime ce simte o mamă când își ține pentru prima dată puiul în brațe. Nici eu n-am avut cuvinte, dar gânduri o...
Despre epuizarea mamei si fuga tatalui, deschis si sincer.
Despre epuizarea mamei s-a tot scris și o să se mai scrie, iar femeile o recunosc și și-o asumă. Fuga tatălui este, însă, un subiect tabu. Puțini bărbați...
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica. Am simtit bucuria, teama, nesiguranta, atasamentul, dependenta, incantarea, toate laolalta!   O...
Pana sa devenim parinti, suntem simpli spectatori.
Pana sa deveniti parinti, ati fost spectatori. Si erati fie visatori la gandul ca veti fi la randu-va parinti, fie parte din completul de acuzare a parintilor...
Hepatita si sarcina. Virusuri hepatice A, B si C.
Hepatita este boala care indica o infectie sau inflamare a ficatului. Exista cauze diverse ale afectarii ficatului, iar una dintre acestea o reprezinta contactarea...
Sifilisul in sarcina. Simptome, explicatii, recomandari.
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala. Desi numarul infectiilor cu sifilis a scazut simtitor in ultimele decade datorita avansului tehnologic, educatiei si...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.