Hepatita este boala care indica o infectie sau inflamare a ficatului. Exista cauze diverse ale afectarii ficatului, iar una dintre acestea o reprezinta contactarea unui virus hepatic. Infectia cu virusuri hepatice este un fenomen extrem de raspandit la nivel mondial. Exista multe tipuri de virusuri hepatice descoperite recent, dar cele mai raspandite raman cele de tipul A,B si C.
Infectarea cu un astfel de virus se face in mod diferit si poate surveni inainte sau dupa ce o femeie ramane insarcinata. Infectia cu virusuri hepatice nu determina anomalii congenitale sau complicatii majore in sarcina. Cea mai importanta problema este posibilitatea crescuta de a transmite virusul de la mama la fat.
Cele mai frecvente simptome ale hepatitei sunt: icterul, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturile, durerile abdominale, chiar febra.
Hepatita A se transmite prin intermediul apei contaminate sau mainilor murdare. Este o boala care se trateaza prin odihna si dieta si care se vindeca in cateva saptamani, fara a avea consecinte majore. Hepatita de tip A nu afecteaza in mod negativ sarcina, iar transmiterea la fat se poate trata imediat dupa nastere fara consecinte nefaste.
Hepatita B este o infectie care se transmite extrem de usor prin saliva, sperma, secretii vaginale, sange, instrumentar insuficient sterilizat, injectii, transfuzii si contact sexual. Daca infectarea are loc in timpul sarcinii, riscul de transmitere la fat creste o data cu cu varsta sarcinii si poate ajunge pana la 90%, daca infectia este contactata in trimestrul III.
Viitoarele mamici trebuie sa fie testate in mod obligatoriu pentru depistarea hepatitei B, din cauza rezistentei si riscului crescut de contaminare. Nou-nascutii sunt vaccinati la nastere in proportie foarte mare impotriva virusului hepatitic B.
Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.
Pentru prevenirea transmiterii virusului de la mama la fat, gravida va primi imunoglobuline imediat ce virusul este detectat in sange. Nou-nascutul trebuie sa primeasca si el imunoglobuline pentru a reduce cat mai mult posibi riscul de a contacta aceasta infectie. Virusul hepatitei B se transmite in egala masura atat prin nasterea naturala cat si prin cezariana, ultimele studii demonstrand ca nu exista diferente majore in ceea ce priveste aceasta posibilitate.
Fatul unei mame cu hepatita B poate avea o greutate mai mica la nastere, dar nu va prezenta anomalii congenitale.
Hepatita C se transmite prin transfuzii de sange si, mai putin, prin instrumentar sau pe cale sexuala. Studiile in ceea ce priveste transmiterea de la mama la fat sunt insuficiente, iar tratamentul nu este inca disponibil. Este indicata testarea inainte de sarcina, pentru ca viitoarea mamica sa aiba siguranta sanatatii fatului.
Sarcina unei mame cu hepatita C trebuie monitorizata foarte atent de catre medic. Functiile hepatice ale unei astfel de mame trebuie mentinute sub supraveghere, pentru a depista rapid orice posibilitate de decompesare a functiilor ficatului.
Tratamentul cu interferon, ribavirina sau alte antivirale trebuie cu siguranta intrerupt, daca femeia ramane insarcinata in aceasta perioada.
Daca, pentru hepatita A si B, exista tratamentul cu imunogolobuline si vaccin pentru prevenirea transmiterii infectiei, pentru hetatita C nu exista astfel de tratamente.
Infectia cu virus A, B sau C nu pune in pericol viata mamei sau fatului, dar sarcina trebuie atent supravegheata, iar nasterea se face in conditii si precautii sporite, pentru a evita transmiterea infectiei.
Cele mai multe sarcini ale unor viitoare mamici purtatoare de virus hepatic vor decurge normal, insa sunt cazuri in care pot aparea complicatii pentru acestea, pe fondul suprasolicitarii ficatului: calculuii biliari, colestaza, steatoza hepatica.
Am ales nastere naturala si am ajuns la cezariana
Este importanta testarea inainte de sarcina si trebuie urmate toate indicatiile medicului, pentru ca totul sa decurga in limite normale si fara consecinte negative pentru mama sau fat. De asemenea, medicul este cel care poate decide daca mamica purtatoare de virus hepatic va alapta sau nu bebelusul.
Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1065306