Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Hepatita si sarcina. Virusuri hepatice A, B si C.

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 26.04.2014
0 comentarii Comenteaza
Citeste si 20 de sfaturi pentru baiatul meu!

Hepatita este boala care indica o infectie sau inflamare a ficatului. Exista cauze diverse ale afectarii ficatului, iar una dintre acestea o reprezinta contactarea unui virus hepatic. Infectia cu virusuri hepatice este un fenomen extrem de raspandit la nivel mondial. Exista multe tipuri de virusuri hepatice descoperite recent, dar cele mai raspandite raman cele de tipul A,B si C.

 

Infectarea cu un astfel de virus se face in mod diferit si poate surveni inainte sau dupa ce o femeie ramane insarcinata. Infectia cu virusuri hepatice nu determina anomalii congenitale sau complicatii majore in sarcina. Cea mai importanta problema este posibilitatea crescuta de a transmite virusul de la mama la fat.

 

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei sunt: icterul, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturile, durerile abdominale, chiar febra.

 

Hepatita A se transmite prin intermediul apei contaminate sau mainilor murdare. Este o boala care se trateaza prin odihna si dieta si care se vindeca in cateva saptamani, fara a avea consecinte majore. Hepatita de tip A nu afecteaza in mod negativ sarcina, iar transmiterea la fat se poate trata imediat dupa nastere fara consecinte nefaste.

 

Hepatita B este o infectie care se transmite extrem de usor prin saliva, sperma, secretii vaginale, sange, instrumentar insuficient sterilizat, injectii, transfuzii si contact sexual. Daca infectarea are loc in timpul sarcinii, riscul de transmitere la fat creste o data cu cu varsta sarcinii si poate ajunge pana la 90%, daca infectia este contactata in trimestrul III.

 

Viitoarele mamici trebuie sa fie testate in mod obligatoriu pentru depistarea hepatitei B, din cauza rezistentei si riscului crescut de contaminare. Nou-nascutii sunt vaccinati la nastere in proportie foarte mare impotriva virusului hepatitic B.

 

 

Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.

 

 

Pentru prevenirea transmiterii virusului de la  mama la fat, gravida va primi imunoglobuline imediat ce virusul este detectat in sange. Nou-nascutul trebuie sa primeasca si el imunoglobuline pentru a reduce cat mai mult posibi riscul de a contacta aceasta infectie. Virusul hepatitei B se transmite in egala masura atat prin nasterea naturala cat si prin cezariana, ultimele studii demonstrand ca nu exista diferente majore in ceea ce priveste aceasta posibilitate.

 

Fatul unei mame cu hepatita B poate avea o greutate mai mica la nastere, dar nu va prezenta anomalii congenitale.

 

Hepatita C se transmite prin transfuzii de sange si, mai putin, prin instrumentar sau pe cale sexuala. Studiile in ceea ce priveste transmiterea de la mama la fat sunt insuficiente, iar tratamentul nu este inca disponibil. Este indicata testarea inainte de sarcina, pentru ca viitoarea mamica sa aiba siguranta sanatatii fatului.

 

Sarcina unei mame cu hepatita C trebuie monitorizata foarte atent de catre medic. Functiile hepatice ale unei astfel de mame trebuie mentinute sub supraveghere, pentru a depista rapid orice posibilitate de decompesare a functiilor ficatului.

 

Tratamentul cu interferon, ribavirina sau alte antivirale trebuie cu siguranta intrerupt, daca femeia ramane insarcinata in aceasta perioada.

 

Daca, pentru hepatita A si B, exista tratamentul cu imunogolobuline si vaccin pentru prevenirea transmiterii infectiei, pentru hetatita C nu exista astfel de tratamente.

 

Infectia cu virus A, B sau C nu pune in pericol viata mamei sau fatului, dar sarcina trebuie atent supravegheata, iar nasterea se face in conditii si precautii sporite, pentru a evita transmiterea infectiei.

 

Cele mai multe sarcini ale unor viitoare mamici purtatoare de virus hepatic vor decurge normal, insa sunt cazuri in care pot aparea complicatii pentru acestea, pe fondul suprasolicitarii ficatului: calculuii biliari, colestaza, steatoza hepatica.

 

 

Am ales nastere naturala si am ajuns la cezariana

 

 

Este importanta testarea inainte de sarcina si trebuie urmate toate indicatiile medicului, pentru ca totul sa decurga in limite normale si fara consecinte negative pentru mama sau fat. De asemenea, medicul este cel care poate decide daca mamica purtatoare de virus hepatic va alapta sau nu bebelusul.

 

Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1065306

Citeste si Jurnalul sarcinii pe saptamani
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Săptămânile minune în dezvoltarea bebelușului tău. Wonder Weeks.
Dacă ești proapătă mămică sau mămică în devenire, sigur vei citi cu entuziasm rândurile ce urmează. Sunt informații care-ți vor fi foarte de folos...
Bebelușii au nevoie să plângă! Cum să îi ajutăm să se elibereze.
Citesc  cartea Lacrimi și crize de furie a Alethei Solter. Cât m-ar fi ajutat să o citesc înainte de a-l avea pe Rareș sau chiar în perioada...
Dragă prietenă a proaspetei mămici, fii cu ea. Are nevoie de tine.
Îmi permit să-ți spun, dragă prietenă a prospetei mămici, prin prisma propriei mele experiențe, că i-ar face foarte bine:   Să știe că te are...
Alăptați, dragi mămici! Despre firescul creșterii copilului cu dragoste, naturalețe, sănătate.
Îngerașul nostru a venit după aproape 10 ani de așteptări. Și l-am primit așa cum cred că trebuie să fie primiți toți copilașii, cu dragoste, cu naturalețe, cu...
Știi, cred că te iubesc!
Nu sunt cuvinte care să exprime ce simte o mamă când își ține pentru prima dată puiul în brațe. Nici eu n-am avut cuvinte, dar gânduri o...
Despre epuizarea mamei si fuga tatalui, deschis si sincer.
Despre epuizarea mamei s-a tot scris și o să se mai scrie, iar femeile o recunosc și și-o asumă. Fuga tatălui este, însă, un subiect tabu. Puțini bărbați...
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica. Am simtit bucuria, teama, nesiguranta, atasamentul, dependenta, incantarea, toate laolalta!   O...
Pana sa devenim parinti, suntem simpli spectatori.
Pana sa deveniti parinti, ati fost spectatori. Si erati fie visatori la gandul ca veti fi la randu-va parinti, fie parte din completul de acuzare a parintilor...
Sentimentul matern s-a nascut din minunea de a fi imbratisat o parte din mine.
Fara doar si poate, toate mamele simt ca, odata cu prima imbratisare a puiului pe care l-au purtat in pantece atatea luni, se intampla o minune, se naste sentimentul...
Sifilisul in sarcina. Simptome, explicatii, recomandari.
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala. Desi numarul infectiilor cu sifilis a scazut simtitor in ultimele decade datorita avansului tehnologic, educatiei si...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.