Pentru ca o femeie sa ramana insarcinata si sa nasca un copil sanatos trebuie depasite multe bariere si obstacole care ar putea sta in calea intregului proces. Desi poate parea simplu, fenomenul conceptiei si dezvoltarii unei sarcini este extrem de complex si, uneori, anevoios. Ovulul fecundat trebuie sa migreze prin trompele uterine pana in uter. Uterul trebuie sa fie perfect pregatit pentru implantarea ferma si dezvoltarea ovulului fecundat. La fel si calea pe care o strabate ovulul pana la uter, pentru ca sarcina sa fie intrauterina.
Daca pasajul pana in uter nu este liber sau are anumite probleme, zigotul poate ramane in trompe si, astfel, se poate dezvolta o sarcina extrauterina sau sarcina ectopica, cu extrem de multe complicatii. Trebuie mentionat ca cele mai multe sarcini extrauterine sunt asa-numitele sarcini ale trompelor uterine, in chiar 98 de procente, sarcina dezvoltandu-se anormal in tubul falopian. Totusi, sunt situatii, foarte rare, este adevarat, in care sarcina extrauterina sa poate localiza in ovar, col uterin si chiar cavitatea abdominala.
Exista o serie de factori de risc ce predispun la dezvoltarea unei sarcini extrauterine. Viitoarea gravida trebuie sa tina cont de existenta lor si sa urmareasca atent pentru a descoperi rapid eventualele simptome care ar anunta o sarcina implantata gresit. Existenta in antecedente a unei astfel de sarcini este un semnal de alarma serios pentru o viitoare conceptie.
O sarcina extrauterina poate afecta in mod serios trompele, ducand pana la infertilitate totala, daca s-au produs rupturi care au necesitat interventii chirurgicale de ligatura a trompelor sau de indepartare a unor portiuni afectate.
Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.
Trompele uterine pot fi afectate de inflamatii, interventii chirurgicale din care rezulta tesut cicatriceal abundent, malformatii congenitale, endometrioza sau infectii. Boala inflamatorie pelvina, produsa de infectie la nivelul pelvisului, reprezinta unul dintre cunoscutii factori de risc pentru dezvoltarea unei sarcini extrauterine.
Infectiile la nivelul pelvisului sunt provocate de bacteriile transmise pe cale sexuala, precum Chlamydia sau N. Gonorrhoeae, sau prin diverse alte cai. Acesti agenti patogeni degradeaza cilii care acopera mucoasa interioara a tubului falopian si influenteaza, astfel, negativ transportul ovulului fecundat catre uter. Ovulul fecundat, care nu poate trece liber prin astfel de trompe, va ramane implantat aici si va creste pana la producerea unor rupturi de trompe urmate de hemoragii masive si moarte.
In prima faza, sarcina ectopica este greu de deosebit de sarcina normala. Simptomele unei sarcini extrauterine sunt foarte asemanatoare: greturi, varsaturi, lipsa menstruatiei si sensibilitate crescuta la nivelul sanilor. Daca sarcina extrauterina nu este detectata rapid, pot aparea dureri pelvine si abdominale care pot varia de la medii pana la severe. Sangerarile vaginale medii spre abundente isi pot face si ele simtita prezenta, iar gravida poate intra in stare de soc.
Daca durerile abdominale sunt persistente si cresc in intensitate, trebuie apelat de urgenta la cea mai apropiata autoritate medicala competenta, fie ea moasa, medic de familie, obstetrician sau asistenta medicala. Din pacate, multe dintre femeile care sufera de hemoragie interna cauzata de o sarcina extrauterina ajung intr-o unitate spitaliceasca abia cand se confrunta cu semnele unui soc (puls slab sau rapid, tensiune scazuta, piele palida sau confuzie). Este de stiut ca o sarcina extrauterina reprezinta o urgenta medicala!
Diagnosticarea unei sarcini ectopice se face pe baza ecografiei pelvine, a testelor de sange si, uneori, cu ajutorul unei interventii chirurgicale exploratorii.
Pana sa devenim parinti, suntem simpli spectatori.
Tratamentul trebuie aplicat de urgenta pentru a evitara rupturile de organe si hemoragiile masive, care pun in pericol viata gravidei. In cazul in care sarcina ectopica a fost localizata corect si rapid inainte de producerea complicatiilor, se va apela la tratamentul medicamentos pentru oprirea cresterii sarcinii. Tratamentul medicamentos este de dorit pentru a nu afecta ireversibil trompele uterine prin interventie chirurgicala. Daca exista complicatii instalate, se va apela la interventia chirurgicala de intrerupere a sarcinii, stopare a hemoragiei si uneori indepartarea sau repararea trompelor uterine afectare de complicatiile aparute.
Desi sarcina ectopica nu este o problema care se poate prevedea sau preveni, ea trebuie avuta intotdeauna in vedere. Complicatiile acestui tip de sarcina se pot preveni prin apelarea la ajutorul medical de urgenta cat mai curand posibil.
Daca suspectati ca suferiti de o astfel de problema, nu ezitati sa cereti sfatul si ajutorul medicului pentru ca viata dumneavoastra poate fi pusa in pericol major, daca asteptati prea mult.
Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1080946