Frumusetea vietii sta in complexitatea fenomenelor la care asistam si de care ne minunam in fiecare zi. Organismul uman este de o complexitate ametitoare, iar felul in care se transforma si se multiplica celula ou pentru a crea o viata cu totul si cu totul noua ne lasa muti de uimire. Dansul elegant al aminoacizilor, care se leaga pentru formarea proteinelor, caramizile corpului nostru, este un mecanism subtil si inca putin inteles.
Printre multele categorii de proteine care se afla in componenta corpului uman exista si una denumita factorul Rh.
Pe langa apartenenta la una dintre cele 4 grupe sangvinice (0, A, B, AB), sangele uman se caracterizeaza ca fiind pozitiv (+) sau negativ (-) in functie de sistemul RH. Acesta din urma catalogheaza sangele ca urmare a prezentei sau absentei unei proteine, unui antigen D, pe suprafata hematiilor. Cea mai mare parte a populatiei are acest tip de proteina atasata la globulele rosii. Aceste persoane au un Rh pozitiv. Restul populatiei, aproximativ 15%, nu are aceasta proteina Rh, devenind astfel Rh negativ.
La o eventuala transfuzie de sange sau contact sangvinic, factorul Rh aflat in sangele unei persoane poate fi detectat ca fiind corp strain, daca intra in contact cu sangele unei alte persoane cu Rh negativ. Organismul cu tip sangvinic cu Rh negativ incepe sa produca anticorpii necesari pentru lupta impotriva proteinei Rh, rezultand distrugerea globulelor rosii care poarta Rh pozitiv. In concluzie, o persoana cu Rh negativ nu poate primi sange cu Rh pozitiv, insa, in caz contrar, o persoana cu Rh pozitiv nu intampina nicio problema in a putea primi sange cu Rh negativ.
In conditiile unei sarcini, partenerii este ideal sa aiba acelasi tip de Rh, fie negativ, fie pozitiv. Problemele pot aparea numai in conditiile incompatibilitatii de Rh dintre parteneri si numai in sensul in care viitoarea mamica are un Rh fara antigen D (negativ), iar partenerul un Rh cu antigen D (pozitiv).
In aceasta situatie de incompatibilitate de Rh, problema o constituie posibilitatea ca fatul sa prezinte Rh-ul pozitiv, preluat de la tata. Un Rh negativ al fatului nu pune probleme, pentru ca este perfect compatibil cu cel al mamei. Existenta unui Rh pozitiv al fatului, incompatibil cu Rh-ul negativ al viitoarei mamici, poate declansa reactii de corp strain si producerea de anticorpi. De aceea, in momentul in care si-au propus sa aiba un copil, viitoarea mamica si viitorul tatic este ideal sa faca un test pentru a depista o eventuala incompatibilitate de Rh, care ar putea afecta fatul.
Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.
Desi, in mod normal, sangele mamei si cel al fatului nu intra in contact in timpul sarcinii, incompatibilitatea de Rh se poate produce, totusi, prin contactul sangelui in timpul nasterii, in cazul unei sarcini extrauterine, avort sau investigatii (amniocenteza). Efectul contactului dintre Rh-ul negativ al mamei si Rh-ul pozitiv al fatului il reprezinta producerea de anticorpi. Procesul acesta este comparabil cu lupta organismului in situatia unei infectii: se produc anticorpi meniti sa anihileze "intrusul".
De obicei, problemele nu apar la prima sarcina. Prima sarcina aflata in incompatibilitate de Rh nu este afectata in mod direct, pentru ca organismul nu are anticorpii anti-Rh sintetizati. O a doua sarcina poate fi, insa, afectata, ca urmare a sintetizarii de anticorpi la contactul sangelui mamei cu cel primului copil. In aceste conditii, consecintele pot fi grave pentru fat, daca nu se intervine prompt. Daca si cel ce-al doilea copil are un Rh pozitiv, anticorpii sintetizatii de sangele mamei (la prima sarcina) pot pune in pericol viata fatului. Incompatibilitatea de Rh reprezinta una dintre cauzele cunoscute ale avortului spontan.
Boala hemolitica a nou-nascutului este efectul incompatibilitatii de Rh. Anticorpii din sangele mamei pot distruge globulele rosii ale fatului, rezultand o anemie grava si o lipsa acuta de globule rosii necesare oxigenarii sangelui. Gravitatea situatiei poate varia de la icter pana la moartea fatului.
Gratie noilor descoperiri in domeniul medicinei, viitoarele mamici pot ramane calme chiar in situatia in care se confrunta cu o astfel de problema. Daca incompatibilitatea de Rh este detectata inainte de sarcina sau imediat dupa fertilizare, se va face o injectie cu imunoglobuline, care sa impiedice fabricarea de anticorpi anti-Rh si sa previna eventualele probleme la nastere sau in viata intrauterina. Daca testele indica prezenta anticorpilor, sarcina trebuie monitorizata atent de catre medic pentru a preveni eventualele probleme.
Monitorizarea sarcinii, injectia cu imunoglobuline sau tratamentul prompt al bolii hemolitice, daca aceasta s-a produs, concura in aducerea pe lume a unui copil perfect sanatos.
Responsabilitatea parintilor este aceea de a efectua testele necesare descoperirii unei eventuale incompatibilitati de Rh si de a urma indicatiile precise ale medicului pentru un rezultat final fericit si un bebelus perfect sanatos.
Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1005737