Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Infectia cu Citomegalovirus in sarcina. Cai de transmitere, riscuri si recomandari.

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 24.04.2014
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Maa-mi umflaa-ta, umflata-morocanoaaa-sa! Varicela nu a reusit sa ne intrerupa joaca.

Citomegalovirusul face parte din familia virusurilor herpetice, alaturi de virusul herpex simplex si virusul varicelo zosterian. Infectia cu virusul citomegalic este extrem de raspandita si, de cele mai multe ori, este asimptomatica, ceea ce face ca aproximativ 80 - 100 % din populatia adulta sa prezinte anticorpi specifici fara sa cunoasca acest aspect.

 

Infectia cu citomegalovirus se transmite numai de la om la om, pe mai multe cai. O persoana infectata activ cu virusul citomegalic poate infecta o terta persoana, eliberand celule afectate prin saliva, urina, secretie vaginala, sperma, sange, lapte matern.

 

In ceea ce priveste infectia cu citomegalovirus in stare de graviditate, acesta se transmite in mod frecvent la copii in timpul sarcinii. Transmiterea de la mama la fat se poate face pe parcursul sarcinii, prin intermediul placentei, insa, mai frecvent, infectia cu CMV se transmite perinatal, prin contactul fatului cu secretiile si sangele mamei la nastere. Mama poate transmite citomegalovirusul bebelusului ei prin laptele matern sau prin saliva.

 

Cele mai multe dintre femei au deja anticorpi anti-CMV inainte de a ramane insarcinate, ceea ce inseamna ca au fost deja infectate, desi nu au avut simptome evidente. Ca si restul virusurilor herpetice, citomegalovirusul ramane in corpul uman in stare latenta dupa prima infectie si se poate reactiva la un moment dat, pe fondul unui organism imunodeprimat.

 

Este foarte important de aflat daca viitoarea mamica are anticorpi anti-CMV, dat fiind riscul crescut de contaminare a fatului, in conditiile unei infectii primare in perioada de graviditate. Rata de infectie a fatului in cazul unei recurente a viitoarei mamici cu CMV este foarte scazuta sau chiar absenta, ceea ce inseamna ca fatul va ramane neafectat sau va face o infectie subclinica, fara manifestari si probleme deosebite.

 

Totusi, daca infectia cu citomegalovirus primara apare in timpul sarcinii si, mai ales, in timpul primelor 4 luni de sarcina, exista sanse mari ca virusul sa treaca la fat. In cazul acesta, consecintele pentru fat sunt mai grave: hepatita, surditate, microcefalie.

 

 

Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.

 

 

Conform Academiei Americane de Pediatrie, aproximativ 1% din copii se nasc cu aceasta infectie numita citomegalovirus congenital. Cei mai multi nu au probleme legate de aceasta infectie, insa unii copii se nasc cu simptome grave sau dezvolta aceste simptome pe parcursul vietii. Chiar daca, initial, nu prezinta simptome, acesti copii pot dezvolta probleme de auz sau alte complicatii dupa luni sau chiar ani de zile de la nastere.

 

Cifrele arata ca aproximativ 85-90% din nou-nascutii cu infectie cu citomegalovirus nu prezinta manifestari evidente la nastere, desi exista probabilitatea destul de ridicata a dezvoltarii unor anomalii de auz pe parcursul primei copilarii.

 

Restul de 10-15% are probleme serioase inca de la nastere si prezinta anomalii ale sistemului nervos central, probleme de dezvoltare, dimensiuni craniene mici, ficat si splina marite, icter pronuntat, iar unii dintre acesti copii pot muri la nastere.

 

Cele mai multe persoane nu pot sti daca au avut sau nu infectia cu CMV sau daca au anticorpi, decat prin intermediul unui test. Mai ales ca persoanele cu sistem imunitar normal nu dezvolta simptome evidente. Persoanele imunocompromise pot dezvolta unele simptome precum febra, inflamatia ganglionilor limfatici, oboseala,  durere in gat.

 

Nu exista testari de rutina pentru detectarea CMV. Insa, daca v-ati propus sa aduceti pe lume un copil, testarea anti-Citomegalovirus este ideal de a fi efectuata inainte de sarcina. Acest test se poate solicita mai ales daca daca viitoarea mamica lucreaza sau are contact direct cu persoanele sau copiii din crese sau gradinite, sau daca suspecteaza ca a venit in contact cu o persoana infectata cu CMV. Testele se mai recomanda daca se observa unele anomalii particulare infectiei cu CMV la ecografiile de sarcina.

 

Daca testele anti-CMV sunt pozitive, medicul va face ecografii amanuntite pentru detectarea precoce a anomaliilor sau va recomanda amniocenteza, insa aceste teste nu pot fi concludente pentru viitoarele probleme si complicatii pe care le poate suferi copilul in viitor.

 

 

De la teama la alegera solutiei ideale - nastere naturala sau nastere prin cezariana

 

 

Pentru a evita infectia cu CMV, se pot lua unele masuri profilactice, precum spalarea mainilor dupa contactul cu saliva sau scutecele unui copil, evitarea sarutului pe gura sau pe obraz a copiilor mai mici de sase ani, evitarea impartirii tacamurilor, paharelor cu copiii mai mici de sase ani, purtarea manusilor de latex la schimbarea scutecelor, daca lucrati la cresa.

 

Exista posibilitatea ca infectia cu CMV sa nu produca efecte negative la nastere sau chiar in viitor, insa trebuie luate toate masurile mai ales de catre mamele care nu au avut aceasta infectie inainte de a ramane gravide.

 

Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1222929

Citeste si Varicela in sarcina. Riscuri si recomandari.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Săptămânile minune în dezvoltarea bebelușului tău. Wonder Weeks.
Dacă ești proapătă mămică sau mămică în devenire, sigur vei citi cu entuziasm rândurile ce urmează. Sunt informații care-ți vor fi foarte de folos...
Bebelușii au nevoie să plângă! Cum să îi ajutăm să se elibereze.
Citesc  cartea Lacrimi și crize de furie a Alethei Solter. Cât m-ar fi ajutat să o citesc înainte de a-l avea pe Rareș sau chiar în perioada...
Dragă prietenă a proaspetei mămici, fii cu ea. Are nevoie de tine.
Îmi permit să-ți spun, dragă prietenă a prospetei mămici, prin prisma propriei mele experiențe, că i-ar face foarte bine:   Să știe că te are...
Alăptați, dragi mămici! Despre firescul creșterii copilului cu dragoste, naturalețe, sănătate.
Îngerașul nostru a venit după aproape 10 ani de așteptări. Și l-am primit așa cum cred că trebuie să fie primiți toți copilașii, cu dragoste, cu naturalețe, cu...
Știi, cred că te iubesc!
Nu sunt cuvinte care să exprime ce simte o mamă când își ține pentru prima dată puiul în brațe. Nici eu n-am avut cuvinte, dar gânduri o...
Despre epuizarea mamei si fuga tatalui, deschis si sincer.
Despre epuizarea mamei s-a tot scris și o să se mai scrie, iar femeile o recunosc și și-o asumă. Fuga tatălui este, însă, un subiect tabu. Puțini bărbați...
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica. Am simtit bucuria, teama, nesiguranta, atasamentul, dependenta, incantarea, toate laolalta!   O...
Pana sa devenim parinti, suntem simpli spectatori.
Pana sa deveniti parinti, ati fost spectatori. Si erati fie visatori la gandul ca veti fi la randu-va parinti, fie parte din completul de acuzare a parintilor...
Sentimentul matern s-a nascut din minunea de a fi imbratisat o parte din mine.
Fara doar si poate, toate mamele simt ca, odata cu prima imbratisare a puiului pe care l-au purtat in pantece atatea luni, se intampla o minune, se naste sentimentul...
Hepatita si sarcina. Virusuri hepatice A, B si C.
Hepatita este boala care indica o infectie sau inflamare a ficatului. Exista cauze diverse ale afectarii ficatului, iar una dintre acestea o reprezinta contactarea...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.