Unele mame isi pun sanatatea si viata in pericol pentru a da viata unui copil. Emotia si bucuria de a avea alaturi o particica din ele depasesc, de multe ori, logica, rationamentele si recomadarile medicale.
Cardiopatia ischemica intra in categoria bolilor de inima, definita ca un dezechilibru intre aportul si necesarul de oxigen al miocardului. Muschiul inimii este irigat de vase de sange numite artere coronare. Aceste artere aduc sange oxigenat, glucoza si alte substante nutritive absolut necesare unei functionari optime a muschiului cardiac. In cardiopatia ischemica, aceste vase se ingusteaza periculos de mult, iar oxigenarea muschiului devine dificila sau imposibila, caz in care apar durerile numite angina pectorala sau infarctul miocardic.
Bolile de inima sunt probleme foarte grave si, de cele mai multe ori, reprezinta contraindicatii sigure pentru o sarcina. Medicina moderna a facut unele progrese in domeniul cardiopatiei ischemice pe parcursul sarcinii, dar riscurile sunt inca foarte mari.
Daca afectiunea este una usoara sau moderata, o femeie se poate gandi la implinirea de a deveni mama, existand, deci, posibilitatea unei sarcini duse la termen sub atenta observatie a echipei multidisciplinare insa, in conditiile in care cardiopatia ischemica este severa, aceasta se va supune unui risc major.
Sarcina pune presiuni suplimentare asupra inimii si vaselor de sange. Volumul de sange creste cu 30-50% pe parcursul unei sarcini datorita necesitatilor suplimentare ale fatului. Cantitatea de sange care trebuie pompata de muschiul cardiac se va mari si ea cu 30-50%, ritmul cardiac va creste iar inima va avea o activitate mai intensa. Travaliul si nasterea supun inima unui efort sustinut, nasterea naturala producand schimbari majore in presiunea si circulatia sangelui.
Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.
Cardiopatia ischemica este o problema foarte grava. De aceea, este necesara o evaluare amanuntita inainte de a ramane insarcinata pentru a nu expune fatul unui risc major. Evaluarea starii de sanatate si consilierea in vederea unei astfel de sarcini trebuie sa aiba loc in prezenta specialistilor din diferite domenii, precum cardiologiul, obstetricianul, medicul de familie.
Se vor face electrocardiograme, electrocardiografii, teste de clasificare functionala a insuficientei cardiace (clasele NYHA), pentru a observa capacitatea de a tolera stresul unei sarcini si al unei nasteri. Daca rezultatul testelor este negativ, medicii vor face recomandarea de a nu ramane insarcinata fiind crescut riscul de mortalitate a mamei si a fatului. Se vor indica metode specifice de contraceptie care sa nu agraveze problemele cardiace existente si care pot fi considerate sigure in proportie mare.
Daca o femeie diagnosticata cu cardiopatie ischemica este deja gravida, sarcina trebuie monitorizata extrem de atent. Medicatia pentru cardiomiopatie poate dauna fatului si, de aceea, trebuie reevaluata de catre medicul specialist cardiolog. Exista riscul aparitiei aritmiilor, insuficientei cardiace, infarctului miocardic si problemelor pulmonare.
Daca viitoarea mamica face un infarct miocardic in timpul sarcinii, tratamentul este similar cu cel al pacientilor normali, iar nasterea nu trebuie sa aiba loc in primele doua saptamani dupa infarct. Nasterea prin operatie de cezariana nu scuteste inima de efortul si de schimbarile produse si, de aceea, nu este indicata ca procedura de rutina, chiar daca mama are cardiopatie ischemica sau infarct.
In general, este foarte bine ca evaluarile simptomelor, istoricul familial de cardiopatie si testele sa se faca inainte de sarcina. Medicul se poate pronunta asupra tuturor riscurilor, astfel incat parintii sa fie in deplina cunostinta de cauza si pe deplin responsabili de decizia de a avea un copil.
Am ales nastere naturala si am ajuns la cezariana
Daca aveti un diagnostic de cardiopatie ischemica si v-ati hotarat sa deveniti mama, tineti cont strict de indicatiile medicale, odihniti-va suficient, evitati stresul si emotiile puternice, nu depuneti un efortul fizic sustinut, urmati o dieta bazata pe un consum moderat de sare, zahar si grasimi, controlati-va frecvent greutatea, alimentati-va cat mai sanatos, mariti aportul de fier si urmati intocmai tratamentul medicamentos prescris.
Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/1367395