Diabetul de sarcina sau diabetul gestational este o intruziune nedorita in noua viata care abia se formeaza, dar, cu multa rabdare, calm si sprijin din partea personalului medical, se poate trece cu bine peste aceasta problema.
In timpul unei sarcini, mai ales in perioada trimestrului doi si trei, medicul poate descoperi un nivel ridicat al glucozei in sangele mamei, asa numita hiperglicemie. Mama gravida poate avea si alte simptome care indica spre un diabet de sarcina, precum setea profunda, eliminarea unei cantitati mai insemnate de urina si oboseala marcata.
Acest tip de diabet va disparea dupa nastere, si asta in 90 de procente, dar, in cazul nerespectarii indicatiilor medicale, ar putea fi urmat de instalarea diabetului de tip 2, in cateva luni sau chiar ani dupa sarcina. Este foarte indicat se va controlati periodic glicemia dupa aceasta perioada de diabet de sarcina.
Saptamana 13 de sarcina - Jurnalul sarcinii
Cauzele diabetului de sarcina sunt multiple. Transformarile care au loc atat in interiorul si cat si in exteriorul viitoarei mamici sunt extraordinare. Modificarile hormonale caracteristice sarcinii pot produce acest tip de diabet. Organul numit placenta, indispensabil in cresterea si dezvoltarea fatului, produce cantitati mari si diverse de hormoni. Placenta creste odata cu progresia sarcinii iar cantitatea de hormoni se mareste.
Unii hormoni pot interactiona in mod negativ cu insulina, impiedicandu-i total activitatea de reducere a glucozei din sange. Pancreasul, organul responsabil cu producerea de insulina, va deveni suprasolicitat datorita rezistentei organismului la insulina si, la un moment dat, nu va mai reusi sa compenseze necesarul urias de hormon hipoglicemiant, insulina, si, astfel, se va instala diabetul de sarcina.
In contextul unui diabet de sarcina, mama va trebui sa ia in calcul o nastere prin cezariana. Acest tip de diabet produce cresterea dimensiunii fatului, dimensiune care poate depasi, uneori, 4 kg. Nasterea naturala devine aproape imposibila in aceste conditii. Fatul poate avea unele probleme respiratorii la nastere, poate fi hipoglicemic iar nasterea poate fi uneori prematura.
Diagnosticul si tratamentul diabetului de sarcina
Unele mamici au o anumita predispozitie pentru diabetul de sarcina. Varsta de peste 25 de ani, un anumit grad de obezitate, hipertensiunea si antecedentele familiale de diabet, diabet gestational intr-o sarcina anterioara, istoricul de sindrom de ovar polichistic trebuie sa va dea de gandit. In astfel de cazuri, medicul recomanda investigatii amanuntite imediat ce viitoarea mamica ramane gravida. Pentru celelalte femei, investigatiile legate de diabetul de sarcina se vor face in saptamanile 24 pana in saptamana 28 de viata intrauterina.
Hipertensiunea arteriala in sarcina. Definitie, cauze, simptome.
Este foarte important ca viitoarea mamica, cunoscuta cu diabet de sarcina, sa urmeze strict indicatiile medicului specialist, atat pentru sanatatea proprie, cat, mai ales, pentru sanatatea si dezvoltarea normala a fatului.
Diabetul gestational este una dintre cauzele avortului spontan, daca afectarea fatului se produce in primul trimestru de sarcina. Hiperglicemia nedescoperita si netinuta sub observatie medicala poate avea efecte nedorite asupra copilului, dupa nastere. Instalat in trimestrul doi de sarcina, diabetul poate genera tulburari comportamentale si ale intelectului in dezvoltarea ulterioara a copilului.
In cazul in care fatul este afectat de diabetul gestational in ultimul trimestru de sarcina, acesta poate avea o greutate mai mare decat normalul la nastere si, apoi, in cursul vietii, risc crescut de obezitate si diabet.
Ca tratament al diabetului de sarcina, se recomanda un regim alimentar foarte sanatos, odihna suficienta (mai ales in trimestrul trei de sarcina), anumite exercitii fizice si un control strict al greutatii si al glicemiei. In ceea ce priveste alimentatia gravidei care sufera de diabet gestational, este dovedit faptul ca ajuta un consum ridicat de carbohidrati complecsi, cum ar fi fasolea si alte boabe, consum ridicat de fibre, dat fiind faptul ca acestea sunt cunoscute ca reduc necesarul de insulina.
De asemenea, este ideal sa fie evitate proteinele, grasimile, zaharul, si asta pentru a tine sub control nivelul colesterolului. Mesele se recomanda a fi dese si cu continut redus. O viitoare mamica diagnosticata cu diabet de sarcina va avea aproximativ opt mese pe zi. La recomandarea medicului, se poate administra insulina.
Daca va confruntati cu diabet de sarcina, nu trebuie sa disperati. Exista remedii pentru diverse afectiuni. Trebuie sa comunicati deschis cu medicul dumneavoastra si sa mergeti la controale regulate. Regimul alimentar sanatos, odihna, efectuarea exercitiilor fizice recomandate, consumul de lichide, monitorizarea aportului de calorii si zaharuri si aportul de suplimente alimentare cu vitamine si minerale pot rezolva o mare parte a disconfortului si pot diminua simtitor riscurile unor probleme de sanatate ale bebelusului, dupa nastere.
sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/104964