21 martie este Ziua mondială a Sindromului Down. 21 martie este o zi specială, dedicată unor copii speciali.
M-a supărat întotdeauna comparația făcută de societate între copiii normali și copiii anormali, în cazul de față, copiii cu sindrom down. Deși cu un aspect fizic mai aparte, un grad de întârziere mintală și cu afecțiuni asociate ale celorlalte organe, copiii cu sindrom down nu sunt anormali, ci speciali. Și chiar au ceva în plus față de ceilalți copii, un cromozom. Ceea ce-i face deosebiți.
Copiii cu sindrom down simt, iubesc, râd, plâng, se joacă, visează ca toți ceilalți copii. Poate, mai intens. Acești copii au nevoie de aceeași dragoste. Poate, mai multă. Sunt copii speciali, cu nevoi crescute. Sunt copii frumoși interior, poate, mai frumoși, cu părinți, poate, mai iubitori, mai răbdători, mai dedicați și mai atenți la nevoile copiilor lor.
Copiii cu sindom down nu sunt anormali, ci suferă de o anormalitate genetică. Sindromul Down este cea mai răspândită afecțiune mintală care are cauze genetice. Copiii care se nasc cu acest sindrom prezintă, de asemenea, o serie de malformații ale inimii, deficiențe imunitare, leucemie, Alzheimer prematur etc.
O ființă umană prezintă, în fiecare țesut al corpului, celule. Celulele sunt compuse din structuri microscopice, cromozomi. O structură cromozomială normală a unei celule este caracterizată prin prezența a 23 de perechi de cromozomi, 46 în total. Acești cromozomi "poartă", de la o generație la alta, substanța chimică denumită ADN, componenta acesteia fiind unică pentru fiecare individ. In ciclul celular, o celulă cu 46 de cromozomi crește, își dublează cromozomii și se divide.
Diviziunea celulară este de două tipuri: mitoza și meioza. Mitoza este diviziunea celulară care permite organismului să crească în timp, iar meioza este tipul aparte de diviziune celulară, direct legată de procesul de procreare, care are loc în organismele sexuale.
Prin unirea celulelor sexuale feminine (ovule) cu celulele sexuale masculine (spermatozoizi) ia naștere o nouă celulă unică de la care pornește dezvoltarea unui nou organism pluricelular, fătul. Aceasta celulă unică are în componență un set de 23 de cromozomi de la tată iar celalalt set de 23 de cromozomi de la mamă.
În timpul meiozei, poate apărea, într-una dintre celulele sexuale, un cromozom suplimentar. Studiile au arătat ca această anomalie se produce cel mai adesea în cromozomul 21 și poartă denumirea de trisomia 21. Dacă va fi fecundată această celulă cu anomalie, va rezulta Sindromul Down.
Sindromul Down este, deci, o afecțiune genetică provocată de prezența unui cromozom suplimentar, al treilea, în genom, la nivelul cromozomului 21, ceea ce provoacă mari dezechilibre asupra dezvoltării creierului uman și funcțiilor corpului.
Nu se cunosc factorii care modifică diviziunea normală a celulelor, astfel încât să apară un cromozom suplimentar la perechea 21. Însă este îmbucurător faptul că, în luna iulie 2013, oamenii de știință au anuntțat că au descoperit calea de a dezactiva, în laborator, printr-o genă specială, cromozomul suplimentar care cauzează Sindromul Down. În prezent, aceștia desfașoară teste pe animale cu structura celulară modificată genetic cu trisomia 21.
Sunt investigații pe care viitoarele mămici, în faza de graviditate, le pot efectua pentru depistarea sindromului down: teste de monitorizare (testarea translucidității nucale, triplu test, testarea alfa-fetoproteinei plasmatice, ecografia detaliată) și teste diagnostice (amniocenteza, biopsia vilozitaților corionice, proba din sângele ombilical).
De ziua Mondiala a Sindromului Down, noi, cei care avem copii la fel de minunați, însă fără deficiențe, să fim oameni și să ne gândim să le acordam acestor copii dreptul la egalitate. Să nu îi mai privim lung când trec pe lângă noi, să le zâmbim la fel, să nu îi privăm de prietenia copiilor noștri și să le sprijinim părinții. Să ne învățăm copiii să se joace la fel, să se bucure la fel, să îi îmbrățișeze la fel, să împartă la fel jucăriile, să nu îi respingă sau izoleze. Să le spunem, în fiecare zi, copiilor noștri și, mai ales, astăzi, cât sunt de minunați și cât sunt de minunați copiii din întreaga lume.
Citește și: Cred în #Dreptul la fericire!
Filmulețul de mai jos îl dedic tuturor mamelor care au adus pe lume sau sunt pe cale de a da naștere unor copii la fel de frumoși, veseli, iubitori, însă speciali prin faptul că au un cromozom în plus! Este un mesaj emoționant, transmis de către 15 persoane cu sindrom down, ca raspuns, unei viitoare mame, speriată că va naște un copil special ...
sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/1158465