Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Bunicii sunt ajutoare de pret pentru parinti si comori pentru copii

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 10.02.2014
1 comentarii Comenteaza
Citeste si Tati, eu simt ca tu nu ma iubesti. Toata ziua ma certi. Aud mereu - Rares, Rares, Rares! - Tu vrei sa stau cuminte, sa nu vorbesc. Eu asa sunt!

"Mami, eu sunt trist ca o sa-mi fie drag de mimi. Tati, sa-i facem lui mimi o casa langa noi!" Acestea sunt cuvintele cu care ni s-a adresat Rares ieri, cand faceam bagajele pentru a ne intoarce acasa, si care au emotionat-o pe mimi ...

 

Mimi este mama mea si bunica lui Rares. "Mimi"este apelativul cu care Rares a inceput sa o strige, vrand sa spuna "buni". Cu siguranta, mimi ii va spune si cand va avea el copii.

 

Rares o iubeste foarte mult pe mama mea si este trist de fiecare data cand ne intoarcem in Constanta. Mama mea ii ofera lui Rares cele mai multe motive de a rade in hohote, este partenera ideala de joaca.

 

Bunicii sunt de neinlocuit. Ei au un dublu rol: sunt "ajutoare de pret" pentru parinti si "comori" pentru nepoti.

 

Pe de o parte, bunicii isi ajuta copiii. Ii ajuta sa invete sa fie parinti, oferindu-le sfaturi, impartasindu-le experiente. Bunicii sunt cei care le reamintesc parintilor ca si ei au fost copii. Insa, cel mai important, bunicii le ofera parintilor ragaz pentru a-si incarca bateriile, petrecand timp de calitate cu nepoteii. Mai tarziu, bunicii vor fi ca un liant intre copii si parintii lor, intarindu-le acestora din urma credinta ca parintii sunt cei care le vor oferi intotdeauna dragostea lor, neconditionat.

 

Pe de alta parte, bunicii sunt comori pentru micii curiosi si, in permanenta, dornici de aventura. Bunicii au darul de a se transpune cel mai bine in copii si joaca este una foarte intensa si foarte aproape de spiritul aventurier, jovial, inocent al copiilor. Ei au experienta, rabdarea, intelepciunea care ii ajuta sa puna in practica jocurile cele mai atractive pentru copii.

 

Piticul meu rade in hohote, isi manifesta zgomotos bucuria, isi consuma eficient si sanatos energia, isi dezvolta natural apetitul in activitatile intreprinse cu bunica lui. Rares se trezeste dis-de-dimineata pentru a castiga cat mai mult timp in compania unuia dintre partenerii preferati de joaca, bunica.

 

Copilul meu are multe jucarii la mimi acasa, insa, de cele mai multe ori, raman in lada cu jucarii. Ei doi se urca in corabie si pleaca pe marea involburata, corabia fiind o perna si Rares, bineinteles, capitanul; fac dese calatorii cu trenul improvizat din scaune; se lupta cavalereste dupa un pahar de suc proaspat si mimi abia reuseste sa ii tina piept cavalerului cu puteri magice; merg in expeditii in spatele blocului; se joaca de-a v-ati ascunselea intr-un apartament de bloc; mimi pune la dispozitia micului pictor peretele faiantat din bucatarie pentru adevarate opere de arta; mimi il ajuta sa se catere in copac.

 

Bunicii stiu si cum sa joace atat de natural rolul nestiutorilor si micutii adora sa preaia fraiele. Copilul meu o invata pe mimi sa deschida laptopul, sa foloseasca interfonul, telefonul, internetul, sa pronunte cuvinte in limba engleza, sa deseneze, cu atata placere si responsabilitate, incat pare ca diferenta de ani este inversa.

 

Bunicii au o tehnica aparte de a imblanzi rezvratirea copiilor. Pare ca le spun povesti mai cu talc, le canta cu o voce mai calda, le spun poezii mai cu intonatie.

 

Bunicii sunt aceia care le intaresc copiilor apartenenta la familie si respectul si admiratia fata de proprii parinti. Acestia impartasesc adesea nepoteilor experiente din copilaria parintilor.

 

 

Copiii sunt imprevizibili, sinceri si au replici savuroase sau raspunsuri care ii pun pe parinti in dificultate.

 

 

Pe langa faptul ca juniorii sunt incantati sa stie ca mami si tati au fost si ei copii, isi insusesc si dezvolta calitati care afla ca ii caracterizeaza pe parintii lor, inca de copii: ambitia de a duce la bun sfarsit o sarcina, curajul de a iesi dintr-o situatie anume sau de a invinge o teama, talentul, comunicarea ca mijloc solutiona conflictele, spiritul de echipa intr-un colectiv, pasiunea pentru lectura, placerea de a construi, apetenta pentru cunoastere.

 

Bunicii sunt talerul cu ajutorul carora parintii reusesc sa incline balanta in favoarea dezvoltarii armonioase a copiilor lor.

Citeste si Cum este ideal sa-i fie descrisa copilului moartea? Probleme existentiale.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
    [0] => Array
        (
            [id] => 715
            [date] => 2019-08-02 23:12:17
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => Dana Tumpiloi
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => dana_simeon@yahoo.com
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => link
                            [1] => text
                            [2] => https://www.jurnaluluneimame.ro/articol/232/Bunicii-sunt-ajutoare-de-pret-pentru-parinti-si-comori-pentru-copii/
                        )

                    [3] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => Câteodată e bine sa nu-i lăsam sa facă “aia”,adică nu orice li se cuvine!Si bunicii știu asta!Si pana la urma...o bătaie la funduleț nu a stricat nimănui,atunci de ce ar strica copilului tău?Oamenii cu o educație înaltă au primit sigur o “bătaie la funduleț”sau chiar mai mult...Consider ca nu ai dreptate.
                        )

                    [4] => Array
                        (
                            [0] => abonare
                            [1] => 1abonare
                            [2] => 1
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

)
Dana Tumpiloi 2019-08-02 23:12:17
Câteodată e bine sa nu-i lăsam sa facă “aia”,adică nu orice li se cuvine!Si bunicii știu asta!Si pana la urma...o bătaie la funduleț nu a stricat nimănui,atunci de ce ar strica copilului tău?Oamenii cu o educație înaltă au primit sigur o “bătaie la funduleț”sau chiar mai mult...Consider ca nu ai dreptate.
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Nu arăta asta, că nu e de bine!
    Am fost dură cu Rareș. I-am zis că sunt atât de furioasă, că aș putea să-l închid într-o cameră, sau să-l ameninț, sau să-l...
O medalie de bronz și trei lecții valoroase pe care viața i le-a predat într-o singură zi
Rareș a venit de la Cupa Olteniei karate kyokushin cu bronzul și cu trei lecții învățate într-o jumătate de zi. Lecția nerenunțării, lecția credinței că...
Esti și tu prea sensibilă?
    Sunt diferită, asta e cert și mi-e clar. Cei mai mulți oameni se bazează pe cele cinci simțuri. Eu mai simt ceva. Și simt mai mult. Și,...
De ce se imită atât de prost
Am multe începuturi în notițele telefonului, cele mai multe scrise noaptea, tastate neinteligibil de către oricine altcineva decât mine, unele...
Dacă pornești de la premisa că el trebuie să tacă și să asculte, ai greșit din start
    Față de tine.   Față de el, am scris zeci de rânduri cum. În fața ta, va învăța să construiască grimase,...
Un bătrânel, o zi de toamnă revelatoare și un studiu despre viață
    Am ajuns într-un moment al vieții mele când am înțeles niște mici, dar semnificative diferențe. Una dintre ele e asta:...
Nu vă feriți copiii de frustrări
Era jumătatea lui iunie ’92, serbare de sfârșit de clasa a IV.   Domnișoara învățătoare organiza serbări foarte frumoase, adevărate...
Știu ce le place celorlalți la tine
    Rareș mi-a zis ieri că abia așteaptă să înceapă școala. Primul gând de bucurie naivă s-a dus spre speranța că-i e dor de școală...
Cel mai bun remediu pentru uitare
Uit. Uit des. Știu că toată lumea uită, dar eu pierd amintiri chiar și de pe o zi pe alta, și nu e o glumă. ‚Păi, tu mi-ai zis!’ , îmi zice...
Mai am puțin, puțin de tot, și scap de măști
    - Rareș, iubitule, cred că am să-ți par schimbată o vreme. M-am hotărât să-mi dau voie să fiu cum simt să fiu. Să nu mai țin în...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.