La inceputul lunii agust 2011, cand Rares avea 1 an si 3 luni, am plecat cu prietenii si cu copilul nostru la munte, intr-o zona superba. Am petrecut trei zile minunate, am urcat pe munte, ne-am jucat cu mingea afara, ne-am bucurat impreuna de aerul proaspat.
A treia seara la munte, vineri, 12 august 2011, la baita de seara a micutului meu, am descoperit in dreptul sternului, in partea de sus, o umflatura nedureroasa la atingere.
Intai de toate, trebuie sa spun, copilul meu avea, din nastere, o adancitura minuscula in piele, ca facuta cu varful unui ac, pe care a denumit-o un medic, in august 2011, cand copilul meu avea 1 an si 3 luni, sinus dermal. Am intrebat 3 medici pediatri, pana la momentul acela, ce reprezinta acel punct adancit si mi s-a raspuns ca nu trebuie sa-mi fac griji, se va inchide.
Sigur ca, descoperind umflatura, am inceput sa ne punem semne de intrebare, apoi sa ne facem griji. Initial, am vorbit telefonic cu un medic. Bineinteles, acesta nu putea decat sa imi ofere variante, conform relatarilor mele, nevazandu-l pe Rares. Vorbind cu medicul, am ajuns la concluzia ca ar putea fi un ganglion inflamat in urma unei intepaturi de insecta. Insa nu era niciun semn pe Rares, nici local, nici pe intreg corpul, de vreo intepatura. Am incercat sa nu intram in panica, insa, a doua zi, umflatura se marea, ca volum. Am sesizat ca avea legatura cu punctul acela adancit in piele, pentru ca a inceput sa supureze, pe acolo.
Am plecat imediat spre casa si, ne-am oprit, in drumul nostru, la Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi. Rares a fost consultat de o doamna doctor pediatru, aflata in garda, in acea seara. Doamna doctor nu a facut altceva decat sa presupuna, ceea ce facuseram si noi pana atunci, neavizati fiind, si ne-a oferit varianta plauzibila, in opinia ei: un ganglion inflamat, dupa o trauma locala sau intepatura. Nimic altceva, nici vorba de investigatie amanuntita, nu din ignoranta, insa chiar nu stia ce trebuie facut, in cazul acesta. Ne-a dat o reteta cu antiinflamatoare.
Am avut norocul sa fie prezenta in spital o doamna doctor chirurg pediatru pe care o cunosteam si in care aveam incredere. Aceasta s-a pronuntat imediat: formatiune chistica ce trebuie operata urgent. Nu in Calarasi, insa ne-a si scris pe o hartie recomandarea dumneaei, numele a doi doctori de la Budimex, la care sa mergem luni de dimineata, atunci fiind sambata. Si a plecat, fiind in spital pentru o urgenta chirurgicala.
Neavand toate datele problemei de sanatate a copilului meu si explicatiile pe care, in conditiile unei consultatii normale, doamna doctor ni le-ar fi dat, si eu si sotul meu am inteles, gresit, de altfel, ca termenul de formatiune chistica este sinonim cu cancerul. Nu stiu de ce am interpretat asa, probabil, din cauza rapiditatii cu care ne-a fost expus diagnosticul si nu avuseseram timp sa procesam informatia. Cert este ca am iesit din Spital si am inceput sa plang in hohote...
Primul episod de febra al copilului meu - convulsii febrile
Sora mea, asistent medical, a apasat usor pe inflamatie si a inceput sa iasa puroi. A continuat, la rugamintea mea, desi era groaznic, pentru ca puiul meu urla, insa am sperat ca, daca eliminam puroiul, nu va fi necesara interventia chirurgicala.
Am plecat la Constanta a doua zi de dimineata, duminica, pentru a ne pregati de un drum si o eventuala internare pentru interventie chirurgicala la Bucuresti. Am primit informatii legate de o clinica de chirugie privata, in Constanta, si am renuntat la a mai merge la Bucuresti. Domnul doctor chirurg care l-a consultat pe Rares a infirmat, initial, diagnosticul pus de doamna doctor chirurg din Calarasi, umflatura fiind, acum, putin mai mare ca un bob de mazare. S-a exprimat in favoarea unui ganglion inflamat. Am plecat acasa cu explicatia ca a intrat in contact cu un spatiu microbian strain si tesutul limfatic a reactionat.
Ne-am reintors cu copilul a treia zi cu o umflatura de dimensiunea unui bob mare de fasole si, local, piele inrosita si usor febrila. Domnul doctor l-a diagnosticat ca o formatiune chistica, care trebuia operata si ne-a si expus, pentru prima data, termenul de sinus dermal. Am inteles atunci ca un sinus dermal este un por neinchis in dezvoltarea intrauterina a fatului, asemenea unui pixel lipsa pe ecranul unei unitati IT, daca-mi este permisa aceasta comparatie.
Insa trebuia sa aiba, mai intai, informatii precise legate de natura chistului copilului si de localizare. Ne-a recomandat un RMN. Acum, ii multumesc ca, abia dupa investigatia neinvaziva, ne-a marturisit motivul pentru care a si recomandat-o: voia sa i se confirme ca sinusul dermal nu avea legatura cu un organ vital, ceea ce ar fi insemnat o interventie chirurgicala extrem de complicata si cu riscuri, care nu se realizeaza in tara.
In toata aceasta perioada, nu am incercat sa caut lamuriri pe internet si bine am facut: ce se poate gasi, facand o cautare pe "sinus dermal", este legat de afectiuni pe care mi-e greu si sa le pronunt.