Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Prima baita a bebelusului

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 23.12.2013
1 comentarii Comenteaza
Citeste si Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.

Prima baita! Marturisesc, referitor la prima baita a bebelusului meu, as vrea sa pot da timpul inapoi. As avea aceleasi emotii, cu siguranta, insa as sti, acum, sa le transform in emotii constructive, pentru ca puiul meu sa simta dragostea mea.

 

La un moment dat, am inteles de ce plangea bebelusul meu la baita si am stiut cum sa ma comport!

 

Ce pot sa spun despre prima baita a copilului meu este ca nu am reusit sa-mi controlez emotiile, astfel incat el sa se simta in siguranta. Si nu vorbesc despre emotiile provenite din nesiguranta din lipsa de teorie. Teorie stiam. Stiam ca baita este ideal sa se efectueze intre mesele bebelusului, nu imediat dupa masa, pentru ca riscam sa verse, nici imediat inainte de masa, pentru ca riscam ca, fiind infometat, sa fie agitat. Stiam ce pozitie trebuie sa am, cum trebuie sa tin mana, cat sa pot, cu cealalta, sa-l spal.

 

De fapt, sotul meu l-a tinut si eu l-am spalat. L-am introdus usor in apa, intr-o cadita pentru bebelusi. Rares a inceput sa planga de indata ce ne-a simtit tensiunea: grija noastra permanenta era sa nu-i patrunda apa in zona ombilicului. O grija nejustificata, dat fiind faptul ca buricul nou-nascutului este "capsat", acum, cu un clips confectionat dintr-un material care nu mentine umezeala.

 

Si pentru ca plansul lui provoca panica in reactiile noastre, am inceput sa am miscari rapide, ca sa il scot cat mai repede din apa.

 

In orice alt moment al vietii mele de pana atunci, teze, olimpiade, examene, dizertatii, interviuri, evenimente personale, emotiile au fost constructive. Probabil, pentru ca aveam un temei, nu aveam raspunsurile la intrebari, insa aveam alte raspunsuri care sa ma scoata din impas. Si nu stiu de ce, pentru mine, prima baita a puiului meu a fost ca un soi de examen, al doilea examen important in viata mea, urmator nasterii.

 

 

Cand mi-am propus sa fiu mama nu am stiut despre mine ca sunt un copil

 

 

Pot sa afirm asta acum. Atunci, ma consideram pregatita si constienta si, mai ales, naturala in reactii si exprimarea lor. Nu eram. Stresul ma coplesise. Si nu am reusit sa ma conectez cu copilul meu, atat trebuia. A doua baita a fost un succes, aveam deja experienta.

 

Prima baita a nou-nascutului o face, de regula, infirmiera, la spital sau clinica si te invata cum sa tii copilul, cum sa-l speli, ce temperatura trebuie sa aiba apa, iti sugereaza ce produse de curatare sa folosesti, ce temperatura sa aiba camera in care se spala bebelusul, sa nu coincida cu cea in care va dormi acesta.

 

Nimic, insa, despre ceea ce este esential, dupa parerea mea: cum sa faci ca puiul tau sa se simta protejat, cum sa te conectezi cu el. Si noi, adultii, ne adaptam mai usor intr-un mediu nou, fie ca vorbim de un colectiv, daca gasim oameni cu care avem lucruri in comun, fie ca vorbim de un spatiu fizic, daca il personalizam cu obiecte dragi noua. Asa si bebelusul, el trebuie ajutat sa se adapteze, cu miscari si voci care sa-i aminteasca de mediul in care s-a dezvoltat, singurul pe care l-a cunoscut.

 

Cei mai multi doctori recomanda ca prima baita sa se efectueze rapid. Din experienta, recomand ca prima baita sa-i aminteasca puiului de mediul in care a trait pana sa faca cunostinta, fizic, cu parintii sai. Iar in spatiul intrauterin, fatul era ca intr-un culcus, miscarile mamei erau resimtite ca o leganare usoara.

 

Si motivul pentru care se recomanda ca temperatura apei sa fie 37 de grade Celsius este obisnuinta fatului cu temperatura mediului intrauterin, ideala, de altfel. Iar vocile pe care le auzea erau atenuate si "incalzite" de presiunea intrauterina.

 

Fatul era in permanenta sustinut, intr-un spatiu mic, dar care ii era confortabil, asa incat este ideal ca mainile parintilor, la prima baita a bebelusului, sa fie cat mai cuprinzatoare. Dovada pentru relaxarea bebelusului prin actiuni menite sa-i faca legatura cu mediul intrauterin sta placerea copilului meu, inca dupa prima baita, de a fi uscat cu feonul, care produce un zgomot usor, difuz.

 

Si, odata ce am reusit sa-l facem pe bebelusul nostru sa se relaxeze, baita va deveni un prilej de bucurie atat pentru el/ea cat si pentru noi.

 

Un alt aspect. Este ideal ca tatal, daca se poate, pentru ca sunt situatii in care tatal lipseste independent de vointa sa, sa fie prezent la prima baita si, in general, la baita bebelusului. Barbatii, orice ar spune oricine, nu pot simti ceea ce simte o mama, acel sentiment minunat nascut odata cu venirea pe lume a copilului. Tatal isi cultiva, pe zi ce trece, dragostea fata copilul sau si este ideal ca mama sa-l ajute sa capete incredere si curaj si rabdare, in relatia cu micutul/a. Baita bebelusului este unul dintre momentele acelea speciale care sudeaza relatia tata-copil.

 

 

Tati, eu simt ca tu nu ma iubesti. Toata ziua ma certi. Aud mereu - Rares, Rares, Rares! - Tu vrei sa stau cuminte, sa nu vorbesc. Eu asa sunt!

 

 

 

Va recomand, cu toata convingerea ca va va ajuta, acest video cu prima baita. Restul despre prima baita a bebelusului este doar teorie ...

 

 

Citeste si Invatand cum sa fiu o mama buna
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
    [0] => Array
        (
            [id] => 198
            [date] => 2015-10-06 17:05:03
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => Dragomir Eugenia
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => dragomir.eugenia@yahoo.com
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => link
                            [1] => text
                            [2] => 
                        )

                    [3] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => Prima baita i-am oferit-o eu apoi,  i-a oferit-o sotul meu .Nu am putut sa zic nu . El mi-a cerut asta . Venea si vine  seara de la serviciu si pentru ca clipele mele petrecute cu el sunt mai multe decat ale lui , i-am lasat lui momentul asta .  Ii canta , ii spune poezii , se joaca  , vorbesc , rad .  Este momentul lor . Ma simt fericita cand ii vad impreuna!
                        )

                    [4] => Array
                        (
                            [0] => abonare
                            [1] => 1
                        )

                    [5] => Array
                        (
                            [0] => abonare
                            [1] => 1
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

)
Dragomir Eugenia 2015-10-06 17:05:03
Prima baita i-am oferit-o eu apoi, i-a oferit-o sotul meu .Nu am putut sa zic nu . El mi-a cerut asta . Venea si vine seara de la serviciu si pentru ca clipele mele petrecute cu el sunt mai multe decat ale lui , i-am lasat lui momentul asta . Ii canta , ii spune poezii , se joaca , vorbesc , rad . Este momentul lor . Ma simt fericita cand ii vad impreuna!
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Săptămânile minune în dezvoltarea bebelușului tău. Wonder Weeks.
Dacă ești proapătă mămică sau mămică în devenire, sigur vei citi cu entuziasm rândurile ce urmează. Sunt informații care-ți vor fi foarte de folos...
Bebelușii au nevoie să plângă! Cum să îi ajutăm să se elibereze.
Citesc  cartea Lacrimi și crize de furie a Alethei Solter. Cât m-ar fi ajutat să o citesc înainte de a-l avea pe Rareș sau chiar în perioada...
Dragă prietenă a proaspetei mămici, fii cu ea. Are nevoie de tine.
Îmi permit să-ți spun, dragă prietenă a prospetei mămici, prin prisma propriei mele experiențe, că i-ar face foarte bine:   Să știe că te are...
Alăptați, dragi mămici! Despre firescul creșterii copilului cu dragoste, naturalețe, sănătate.
Îngerașul nostru a venit după aproape 10 ani de așteptări. Și l-am primit așa cum cred că trebuie să fie primiți toți copilașii, cu dragoste, cu naturalețe, cu...
Știi, cred că te iubesc!
Nu sunt cuvinte care să exprime ce simte o mamă când își ține pentru prima dată puiul în brațe. Nici eu n-am avut cuvinte, dar gânduri o...
Despre epuizarea mamei si fuga tatalui, deschis si sincer.
Despre epuizarea mamei s-a tot scris și o să se mai scrie, iar femeile o recunosc și și-o asumă. Fuga tatălui este, însă, un subiect tabu. Puțini bărbați...
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica. Am simtit bucuria, teama, nesiguranta, atasamentul, dependenta, incantarea, toate laolalta!   O...
Pana sa devenim parinti, suntem simpli spectatori.
Pana sa deveniti parinti, ati fost spectatori. Si erati fie visatori la gandul ca veti fi la randu-va parinti, fie parte din completul de acuzare a parintilor...
Sentimentul matern s-a nascut din minunea de a fi imbratisat o parte din mine.
Fara doar si poate, toate mamele simt ca, odata cu prima imbratisare a puiului pe care l-au purtat in pantece atatea luni, se intampla o minune, se naste sentimentul...
Hepatita si sarcina. Virusuri hepatice A, B si C.
Hepatita este boala care indica o infectie sau inflamare a ficatului. Exista cauze diverse ale afectarii ficatului, iar una dintre acestea o reprezinta contactarea...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!